Inspanningstest (fietstest)
Wat is een inspanningstest?
De fietstest is een inspanningstest. Het laat zien hoe uw hart reageert als u een inspanning moet verrichten. Tijdens het fietsen wordt continu een elektrocardiogram (ECG) gemaakt en wordt regelmatig de bloeddruk gemeten. Uit de resultaten kan de cardioloog afleiden of uw hart tijdens inspannen mogelijk zuurstoftekort heeft gehad en of u op dat moment zelf klachten heeft ervaren. Er wordt ook gekeken naar het optreden van hartritmestoornissen. De fietstest duurt ongeveer 20 minuten.
Wat kunt u verwachten tijdens een fietstest?
- Voordat de fietstest begint, moet u het lichaam ontbloten.
- De verpleegkundige zorgt ervoor dat het zadel van de fiets voor u op de juiste hoogte staat.
- U krijgt een bloeddrukband om uw arm.
- Op uw borst en rug krijgt u zuigelektroden aan die verbonden zijn met een ECG-apparaat. Als het nodig is, worden bij mannen wat borsthaar weggeschoren, zodat de elektroden goed blijven zitten.
- In het begin gaat het fietsen nog gemakkelijk en is de weerstand minimaal ingesteld. Iedere minuut komt er een tandje bij. Dat u vermoeid zult raken is dus niet vreemd, want het is juist de bedoeling. De verpleegkundige vraagt u ook nadrukkelijk of u klachten ervaart tijdens het fietsen
- De test is afgelopen als een vooraf berekende hartfrequentie is bereikt. Het kan best zijn dat u nog langer kunt fietsen, maar dat levert geen extra informatie op.
- Na de geleverde inspanning blijven wij uw hartritme nog even registreren.
Advies voor de fietstest
- Om het fietsen wat prettiger te maken is het advies om makkelijke kleding aan te trekken.
- Zorg ervoor dat u voldoende gegeten en gedronken hebt, zodat u genoeg energie heeft voor de fietstest.
Andere onderzoeken van het hart
Andere onderzoeken van het hart zijn: bloedonderzoek, ECG, holteronderzoek en lichamelijk onderzoek.
Contact over onderzoek
Wat kunt u verwachten? Lees hoe uw afspraak voor onderzoek, diagnose en behandelplan zal gaan. Heeft u vragen? Neem contact met ons op.